Jak gotować bób

Bób to roślina strączkowa uprawiana od tysięcy lat głównie na Bliskim Wschodzie. Zawiera cenne składniki odżywcze, takie jak: magnez, żelazo, witaminy z grupy B, witaminę C i K. Jest to roślina bogata w białko. Bób ma strąki o długości do 20 cm, a w nich są zawarte zielone nasiona o rozmiarze od 1 do 4 cm. Zawiera antyoksydanty (przeciwutleniacze), które usuwają wolne rodniki. Bób dzięki błonnikowi poprawia trawienie, a ponadto działa moczopędnie i ułatwia oczyszczanie organizmu. Kiedy już kupiliśmy bób, to najwyższy czas zabrać się za gotowanie bobu. W kolejnych krokach napiszę jak należy to zrobić:

1. Bób płuczemy pod bieżącą wodą, a jeśli mamy mrożony to wsypujemy całą zawartość do gotowanej wody.

2. Do wody dodajemy odrobinę soli (jedna łyżeczka soli na litr wody).

3. Młody bób gotujemy 7 minut. A ten bardziej dojrzały do 15 minut - podobnie postępujemy z mrożonym bobem.

4. W czasie gotowania możemy łyżeczką sprawdzić pojedyncze ziarno bobu czy jest już wystarczająco miękkie i czy nadaje się do jedzenia.

5. Następnie po ugotowaniu należy szybko odcedzić bób za pomocą sitka lub cedzaka.

6. Po odcedzeniu młody bób ma cienką skórkę i nie trzeba już z nim nic robić. Starszy bób trzeba obrać.

Ciekawostki:

Bób w starożytności był uznawany za symbol życia, głównie w Rzymie. W wielu krajach dodaje się bób do przeróżnych potraw.

Rzeczy, które pomogą Nam w gotowaniu:

Garnki:

https://www.ceneo.pl/Garnki#crid=744944&pid=2276 

Naczynia żaroodporne:

https://www.ceneo.pl/Naczynia_zaroodporne#crid=744945&pid=2276 

Patelnie:

https://www.ceneo.pl/Patelnie#crid=744946&pid=2276 

Rondle:

https://www.ceneo.pl/Rondle#crid=744947&pid=2276 

Szybkowary:

https://www.ceneo.pl/Szybkowary#crid=744948&pid=2276 

Zestawy garnków i patelni:

https://www.ceneo.pl/Zestawy_garnkow_i_patelni#crid=744949&pid=2276 


 



 

 

Popularne posty z tego bloga

Wolfgang Amadeusz Mozart

Jak poradzić sobie z upałem

Ludwig van Beethoven