Jak zrobić wino z winogrona
Wszyscy doskonale wiemy jak wyglądają winogrona. Winogrona możemy zjeść ze smakiem albo przetworzymy je na dżem, sok lub wino. Jeśli chcemy w domowych warunkach zrobić wino z winogron, to najlepiej jeśli użyjemy do tego mniejszych, aromatycznych winogron na wino. Wino możemy wytworzyć w bardzo prosty sposób. Poniżej opisuję podstawowe kroki, aby uzyskać ten pyszny trunek.
Potrzebujemy pojemnik fermentacyjny z rurką fermentacyjną, balon na wino, wężyk służący do zlewania wina, korek do rurki fermentacyjnej.
Instrukcja:
1. Na początku musimy bardzo dokładnie umyć winogrona.
2. Potem delikatnie rozgniatamy winogrona, tak aby powstał świeżo wyciśnięty sok z owoców, tak zwany z języka niemieckiego Moszcz.
3. Przelewamy Moszcz do odpowiedniego naczynia, tak aby zacząć proces fermentacji.
4. Jeśli czujemy, że w winogronach jest za mało cukru, to musimy go dodać. Zalecane: 1kg cukru na 4 litry Moszczu.
5. Następnie dodajemy drożdże winiarskie (z nich wychodzi smaczniejsze wino). Postępujemy wedle instrukcji na opakowaniu.
6. Dodajemy tak zwaną pożywkę dla drożdży - aktywuje fermentację. Jest to substancja nieorganiczna, która zawiera azot albo fosfor.
7. Całość odstawiamy do ciepłego miejsca i zamykamy nasz pojemnik korkiem z rurką fermentacyjną.
8. Po ośmiu dniach zauważymy bąbelki. Drożdże będą zamieniać cukier na alkohol.
9. Do balonu wlewamy nasz płyn i zamykamy go rurką fermentacyjną.
10. Fermentacja może potrwać kilka miesięcy.
11. Gdy zauważymy osad, to zlewamy wino wężykiem do balonu.
12. Po całym procesie fermentacji można jeszcze dodać cukier (do smaku).
13. Wlewamy wino do butelek i dobrze zamykamy.
14. Przez kilka miesięcy wino musi dojrzeć.
Mam nadzieję, że powyższa instrukcja na coś się przyda. Pokazuję kilka podstawowych kroków żeby zrobić wino z winogrona.
Komentarze
Prześlij komentarz