Jak gotować bób
Bób to roślina strączkowa uprawiana od tysięcy lat głównie na Bliskim Wschodzie. Zawiera cenne składniki odżywcze, takie jak: magnez, żelazo, witaminy z grupy B, witaminę C i K. Jest to roślina bogata w białko. Bób ma strąki o długości do 20 cm, a w nich są zawarte zielone nasiona o rozmiarze od 1 do 4 cm. Zawiera antyoksydanty (przeciwutleniacze), które usuwają wolne rodniki. Bób dzięki błonnikowi poprawia trawienie, a ponadto działa moczopędnie i ułatwia oczyszczanie organizmu. Kiedy już kupiliśmy bób, to najwyższy czas zabrać się za gotowanie bobu. W kolejnych krokach napiszę jak należy to zrobić: 1. Bób płuczemy pod bieżącą wodą, a jeśli mamy mrożony to wsypujemy całą zawartość do gotowanej wody. 2. Do wody dodajemy odrobinę soli (jedna łyżeczka soli na litr wody). 3. Młody bób gotujemy 7 minut. A ten bardziej dojrzały do 15 minut - podobnie postępujemy z mrożonym bobem. 4. W czasie gotowania możemy łyżeczką sprawdzić pojedyncze ziarno bobu czy jest już wystarczająco miękkie i czy ...